Kroons Cocktails - Handgjorda drinkmixer direkt till din postlåda

PRODUKTER

COCKTAILKRÖNIKAN

COCKTAILHISTORIA, SPRITSORTER
OCH COCKTAILKURIOSA

Vad är gin? 

Gin är en alkoholhaltig dryck som destilleras och framförallt smaksätts med enbär, men också andra örter och kryddor som korianderfrön, angelikarot, citrusskal, ingefär, lakritsrot, bittermandel och massa fler.

Hur tillverkas gin? 

Tillverkningsprocessen involverar användning av ren och smaklös alkohol, oftast från majs, vete, råg eller melass. Först genomgår den rena alkoholen en destillation för att skapa en ren sprit. Sedan följer en process som kallas återdestillering, där spriten kryddas. Det är här som skillnaden mellan olika ginsorter framträder, beroende på hur kryddningen utförs. Vid billigare gindestillering så blandar man ner aromer, essenser och kryddor direkt i spriten för att sedan filtrera bort dem. Sedan destilleras spriten igen för att partiklarna och färgen från smaksättningen ska försvinna. 

En högkvalitativ gindestillering kan däremot destilleras ett flertal gånger och smaksättas via spritångan i destilleringspannan som färdas igenom flera kammare som är fyllda med kryddor. Ångan absorberar då aromater och eteriska oljor från kryddorna innan den kondenseras och blir till flytande form igen. Ginen som framställs på detta sätt upplevs vanligtvis som mer komplex.

Vad finns det för ginsorter? 

Internationellt finns det otrolig mängd olika ginsorter då länder och gindestillerier använder olika kryddor och tillverkningsmetoder. Till exempel är den tyska versionen mer komplext kryddad medan den spanska liknar den brittiska varianten. Olika ginsorter används för att skapa en mängd olika drinkar och det är en väldigt populär spritsort runt om i världen.

När det gäller olika ginsorter inkluderas Genever, en äldre form av gin som är ursprungsskyddad och framställs i Nederländerna, Belgien och norra Frankrike. Den kan vara antingen Jonge (ljus och torr) eller Oude (kraftfull och söt). 

Destillerad gin

Destillerad gin är den vanligaste moderna varianten och kan brytas ner i flera olika varianter: 

London Dry Gin

London Dry skiljer sig från andra sorter då den inte får smaksättas eller sötas efter destillering. Det ger ginen en mer krispig smakprofil med mindre rundade smaker. 

Plymouth gin

Plymouth är ursprungsskyddad och tillverkas enbart i Plymouth, England, och inkluderar vanligtvis torkat apelsinskal för en fräschare smak. 

Old Tom Gin

Old Tom är en sötare variant där de till skillnad från London Dry Gin tillsätter socker efter destilleringen. Den har sitt ursprung från 1800-talet i England, detta då de fick lov att krydda spriten extra på grund av dess dåliga smak. Kryddningen var då bland annat socker som än idag är Old Toms främsta skillnad från annan gin. 

Ginens historia 

Historien om gin börjar med genever, som var den första formen av gin som tillverkades. År 1575 började Lucas Bols producera genever i stor skala i Schiedam, nära Rotterdam. Genever är en oljigare och mindre kryddig sprit än gin och kan vara fatlagrad, sötad, färgad och smaksatt. Den är mycket populär i länder där den produceras, som Nederländerna, Belgien och norra Frankrike.

I England fick genever först namnet ”dutch courage”, holländskt mod, men det ändrades snabbt till gin. Under 1600-talet blev gin en populär dryck i England och på 1700-talet var dess konsumtion bland fattiga i storstäderna så omfattande att regleringar och lagar var tvungna att införas för att kontrollera dess spridning.

Under 1800-talet började gin göra sin entré i de finare salongerna när ginpalats öppnade i England. Ginen utvecklades till en torrare och lättare dryck än tidigare, och fler smakämnen började användas. Detta gav upphov till stilen som kom att kallas London Dry Gin.

Gin är en fantastisk spritsort och det är den jag rekommenderar oftast till mina drinkmixer. Med mina drinkmixer behöver du inte göra sockerlag eller måtta ingredienser för att skapa den perfekta balansen. Det enda du som kund behöver är att ha den rekommenderade spriten eller det alkoholfria substitutet. 

Se mina drinkmixer här 

Om du har frågor cocktailrelaterade frågor får du gärna kontakta mig på info@kroonscocktails.se

Se fler krönikor och cocktailrecept
Negroni
Tom Collins
Dry martini
Sockerlag till cocktails

COCKTAILKÄLLAN

LÄS MER OM KÄNDA OCH OKÄNDA COCKTAILRECEPT HÄR.

OM
KROONS
COCKTAILS

OM KROONS COCKTAILS

HANDGJORDA DRINKMIXER SEDAN 2021.