Kroons Cocktails - Handgjorda drinkmixer direkt till din postlåda

PRODUKTER

COCKTAILKRÖNIKAN

COCKTAILHISTORIA, SPRITSORTER
OCH COCKTAILKURIOSA

Irish Coffees värmande historia

Irish coffee, den perfekt värmande drinken för alla tillfällen. I den här krönikan ska vi gå djupare in på Irish coffees värmande historia. Varma drinkar toppade med grädde började serveras redan på 1800-talet i Österrike på de så kallade Vienesiska kaffe-husen. Dessa värmande drinkar spred sig snabbt och flera olika varianter kom till. 

Vår kända Irish coffees värmande historia påbörjades ca 1944-1945 av Joe Sheridan som jobbade på flygplatsen, Foynes port i Shannon, Irland. En kall och blöt vinterdag anlände ett Pan Am flyg med försenade passagerare från Amerika. För att värma upp dem skapade Joe Sheridan en varm dryck med kaffe, whiskey, socker och vispad grädde. Passagerarna älskade den och när de frågade om det var Brazilian coffee så svarade han att det var en ”Irish coffee”. 

Dåtidens flyg hade inte kapacitet att göra långa flygningar så de fick mellanlanda för att tanka. Dessa mellanlandningar blev då Foynes port i Irland och utöver att planen inte kunde göra långa flygningar så var de också primitiva, vilket gjorde att passagerarna gärna tog värmande drink innan resan gick vidare. 

1942 stängdes Foynes port och istället fick flygen gå via den närliggande flygplatsen i Shannon där journalisten Stanton Delaplane drack Irish coffeen för första gången 1947. 

Stanton behövde besöka Joe två gånger för att kunna återskapa samma recept hemma i San Francisco på Buena Vista Cafe. Strax efter det spred sig receptet till resten av världen och är nu är älskad klassiker. 

Irish coffee-recept:

  • 1 dl varmt kaffe
  • 5 cl irländsk whiskey
  • 1 cl Muscovado-socker
  • Lättvispad grädde
  • En nypa muskotnöt

Servering:

Irish Coffee serveras traditionellt i en glaskopp med fot. Den varma kaffen och den vispade grädden skapar en vacker kontrast, och whiskeyn ger en värmande och aromatisk touch.

Irish Coffees arv:

Irish Coffee är mer än bara en varm dryck. Den representerar irländsk gästfrihet och värme. Den har inspirerat generationer av bartenders och kaffeälskare och fortsätter att fängsla smaklökar över hela världen.

Läs mer om receptet till Irish coffee här Irish Coffee

Om du har frågor cocktailrelaterade frågor får du gärna kontakta mig på info@kroonscocktails.se 

COCKTAILKÄLLAN

LÄS MER OM KÄNDA OCH OKÄNDA COCKTAILRECEPT HÄR.

OM
KROONS
COCKTAILS

OM KROONS COCKTAILS

HANDGJORDA DRINKMIXER SEDAN 2021.