Sockerlag är en av de viktigaste komponenterna när du ska göra en god och balanserad cocktail. Balanserade cocktails baseras på en mängd olika ingredienser och de tre mest förekommande är sprit, sötma och syra. Sockerlagen står för sötman och det ska vi diskutera djupare i den här krönikan.
Sockerlag baseras på ett väldigt enkelt recept, vilket är 50/50, socker/vatten eller att man väger så att man har samma vikt vatten som socker. Utöver det enkla receptet så är det fritt fram att experimentera med olika smaker i din sockerlag.
Smaksatt sockerlag
För att smaksätta din sockerlag är det bara att tillsätta det du vill att den ska smaka i blandningen och låta det koka upp tillsammans. T.ex. om du vill att din sockerlag ska smaka hallon så tillsätter du hallon till blandningen.
Efter att blandningen kokat några minuter så låter du den svalna, helst över natten. Då får sockerlagen ut så mycket smak som möjligt från hallonen.
Om man vill göra en sockerlag som smakar äpple, apelsin eller ananas som exempel är det bättre att köpa juice och ersätta vattnet i receptet med det. Detta då frukter som innehåller mycket vätska lätt gör sockerlagen obalanserad och smaklös.
Ytterligare tips om man ska göra en cocktail med flera smakprofiler. Jag tar min nyårsdrink som exempel. Det är en sötsyrliga gin cocktail med smak av gröna äppelskal, pepparrot och stjärnanis. En fantastisk drink precis som den är men om man toppar den med bubbel får man en otrolig drink att fira in det nya året med.
Nyårsdrinken har sockerlag med tre olika smaker. För att göra det så enkelt som möjligt att lyckas med den här drinken så är det bäst att göra sockerlagssmakerna separat, dvs. Gör äppelskals-sockerlagen för sig, pepparrots-sockerlagen för sig och stjärnanis-sockerlagen för sig. När man gör sockerlagen separat kan man enkelt smaka av och lägga till ytterligare smaksättning om en komponent smakar för lite. Likaså kan man enklare justera balansen av de olika smakerna när man skapar receptet.
Receptet för nyårsdrinken är enligt följande:
- 5cl gin
- 2cl äppelskals-sockerlag
- 0,5cl pepparrots-sockerlag
- 0,5cl stjärnanis-sockerlag
Om jag inte hade gjort de olika smakerna separat hade jag aldrig vetat hur jag skulle balansera cocktailen.
Sockerlagsalternativ
Sockerlag behöver inte vara det enda sötningsmedlet som man använder i cocktails. Man kan använda honung, agave sirap och lönnsirap bland annat.
Dessa går också att smaksätta för att skapa en spännande och komplext smakprofil. För att smaksätta dessa rekommenderar jag att köpa torkad frukt och bär som sedan får dra i blandningen. Dessa får gärna dra över ett dygn för att få ut så mycket smak som möjligt.
Sockerlagsrecept:
- 1 del socker (granulerat, rörsocker eller muscovado)
- 1 del vatten (vanligt kranvatten)
Receptinstruktioner:
- Blanda socker och vatten i en kastrull.
- Koka upp blandningen under omrörning tills sockret har löst sig helt.
- Låt det koka några minuter.
- Ta bort från värmen och låt svalna helt.
- Förvara sockerlag i en lufttät behållare i kylskåp i upp till 2 veckor.
Sockertyper:
- Vanligtvis använder man vanligt strösocker när man gör sockerlag. Det är också den enklaste sockertypen att smaksätta.
- Muscovadosocker är en obehandlad sockertyp som ger tydliga smaker av kola och karamell. Den här sockerlagen passar perfekt till Irish coffee.
- Farinsocker är också en mer obehandlad sockertyp men den här ger mer smak av lakrits i jämförelse med muscovadosocker. Jag skulle rekommendera att använda farinsockerlag till drinkar med sprit som är mer örtig i smakprofilen, t.ex. Tequila.
Smaksättning av sockerlag:
Som nämnt tidigare är det fritt fram att experimentera med smaker i din sockerlag men här har du några förslag.
Örter:
- Basilika
- Mynta
- Rosmarin
- Timjan
Kryddor:
- Kanel
- Kardemumma
- Kryddnejlika
- Muskotnöt
Frukt:
- Bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
- Citrusfrukter (citron, lime, apelsin)
- Ingefära
- Persika
Om du har några cocktailrelaterade frågor får du gärna kontakta mig på info@kroonscocktails.se